Aanleiding
Geert Groote (1340-1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als de grondlegger van de 'Moderne Devotie'. Deze vernieuwingsbeweging stond voor een eenvoudig en oprecht leven en een persoonlijke invulling van het geloof.
In 2013 is het Geert Grootemuseum gebouwd: een nationaal informatiecentrum over de denker Geert Groote en de Moderne Devotie. Bezoekers maken er kennis met de persoon Geert Groote, ervaren zijn gedachtegoed en ontkomen niet aan de vraag wat dat betekent voor onze eigen tijd en voor hun eigen leven.
Een aantal betrokken Deventernaren heeft een aantal jaar geleden het Geert Groote Comité opgericht. Ze namen dit intiatief uit de overtuiging dat Deventer een beeld verdient van het in 15de eeuw zo radicaal nieuwe gedachtegoed. Niet alleen om cultuurhistorische redenen, maar ook als onderstreping van de hernieuwde waardering voor zijn opvattingen, vertaald naar de huidige tijd.
Uitvoering
Karoly Szekeres ontwierp het kunstwerk voor het Geert Grootehuis op het Lamme van Dieseplein. De opdracht was een initiatief van het comité Beeld voor Geert Groote om zijn gedachtegoed vandaag de dag zichtbaar te maken.
De twee bronzen volgelingen staan uitnodigend op de trappen voor het museum. Een gedicht van Johanneke ter Stege legt fysiek en mentaal de verbinding tussen het klassieke beeld en het hedendaagse pand en het gedachtengoed van Geert Groote.
Het gedicht dat Johanneke ter Stege speciaal voor deze gelegenheid schreef, verbindt het klassieke beeld van de volgelingen van Geert Groote en de eigentijdse architectuur van het Geert Grootehuis.