Op elf sfeervolle plekken in Deventer zijn er op vier aaneensluitende avonden, van donderdag 3 tot en met zondag 6 november tussen 18.00 en 22.00 uur lichtprojecties, animaties, lichtinstallaties en performances te zien van kunstenaars en filmmakers uit het oost Nederland. Gedurende de wandeling zweef je mee door het heelal, wordt je ondergedompeld in een meditatieve video-installatie, aanschouw je de transformatie van mens naar slak en zie je de worsteling met de onzekerheid over je lichaam.

Openingswandeling
Op de donderdagavond 3 november om 19.00 uur wordt Weerlicht feestelijk geopend met een openingswandeling waarbij ook een aantal van de kunstenaars aanwezig zijn. De wandeling start bij het informatiepunt van Weerlicht in het pand De Drie Haringen (Brink 55).

Informatie route  
Informatieboekjes met plattegrond zijn vanaf 27 oktober verkrijgbaar bij Kunstenlab, MIMIK, de bibliotheek Deventer en de VVV en daarnaast is er tijdens Weerlicht een speciaal informatiepunt geopend in het pand van De Drie Haringen (Brink 55). Openingstijden 'De Drie Haringen': 18.00 t/m 22.00 uur. Weerlicht is vrij toegankelijk.

Download hier de plattegrond met de locaties of volg de lichtroute via google maps

 

Locaties kunstwerken:

Brink 55, De Drie Haringen:
Teodora Ionescu | Safe Home i.s.m. met Heleen Simons, Joke van Vliet en Alwin Wubben

Menstraat 1, om de hoek bij de Irish Elk:
Sophie Kaars Sijpesteijn

Brink 21, om de hoek naast café de Hip:

Kim Habers

Walstraat 45, steeg bij Roemar:
Tessa Langeveld

Broederenstraat 3, boven Siebel:

Lotte Manders

Bagijnenstraat 2:
Bastian Benjamin

Stromarkt 18:
Ischa den Blanken

Papenstraat 2, tegenover New Bangkok:
Lisa Reilink

Nieuwe Markt 23, voorkant EICAS:
Jeroen Diepenmaat

Korte Assenstraat 6 - Open plek:
ingezonden filmpjes door Deventenaren

Grote Overstraat 68 - Open plek:
educatieproject 

Deelnemende kunstenaars:

Sophie Kaars Sijpesteijn - De Rode Kast

Sophie Kaars Sijpesteijn is een animator met een achtergrond in muziek, kunst en design. Ze woont momenteel in Deventer maar heeft ook in Nigeria, Colombia, Venezuela en Engeland gewoond. De invloeden van die culturen en talen zijn terug te vinden in haar werk. Sophie Kaars Sijpesteijn legt in haar korte animatiefilms verbanden tussen actualiteit en (kunst)geschiedenis.

Overgangen zijn belangrijk in het werk van Sophie; Van het moeiteloze overschakelen van een onderwerp naar een ander, of in een meer technische wijze: van een shot naar een andere, ongerelateerde. Om te kijken naar de tijden en de geschiedenis en alles te zien in een continue flow van verandering, en om dat alles in een illusie van een verhaal te gieten. De Rode Kast is een geanimeerd portret van dit land gezien door de ogen van iemand die er niet in is opgegroeid, maar het leerde kennen van de verhalen die zij erover hoorde.

Locatie: Mensstraat 1
Om de hoek bij de Irish Elk

 

Teodora Ionescu - MOMENTUM

Teodora Ionescu werd in Roemenië opgeleid als beeldend kunstenaar en theatermaker. Tegenwoordig woont zij in Deventer en is veelzijdig actief: naast exposities van haar beeldend werk, is zij bezig met projecties, interactieve installaties en objecten. Daarnaast richt zij zich op performances die op het snijvlak van beeldende kunst en theater liggen, waarmee zij haar twee specialisaties samenbrengt.

In haar werk 'MOMENTUM' brengt ze de koers naar verandering op een meditatieve, reflecterende manier - visueel en auditief in beeld.

MOMENTUM: Zijn we in staat om - zonder afgeleid te worden door prikkels - ruimte en tijd aan onszelf te gunnen om vredig de nieuwe veranderingen te kunnen accepteren en omarmen?

De bezoeker is uitgenodigd om plaats te nemen op de kubus die zich in de ruimte bevindt. Het letterlijk rustnemen op de kubus is het moment waarop de installatie geactiveerd wordt. Geluid en beeld - hand in hand - nemen de beschouwer op een innerlijke reis van berusting op weg naar verandering. De bezoeker bepaalt zelf hoe lang hij deze ervaring mee wilt beleven. Hoe langer hij/ zij blijft hoe meer hij/ zij de verandering kan beproeven.

Locatie: De drie haringen
Brink 53, achter de Waag


Kim Habers

Het maken van tekeningen ziet Kim Habers als een doorgaand en dynamisch proces dat steeds nieuwe vormen aanneemt die andere betekenissen ontwikkelen. Het ene werk gaat daarbij vloeiend over in het andere, waarbij door het toepassen van andere methodes steeds nieuwe mogelijkheden van vorm en materiaal worden blootgelegd. Vanuit het tekenen ontstaan werken op papier, reliëfs, sculpturen, installaties, environments en fotografie/film/video.

Het liefst tart Kim Habers de zwaartekracht door de lijn te bevrijden van het papier, en het papier van de wand. De complexe, welhaast krioelende lijnpatronen suggereren eindeloze gedachtestromen, architectuur, technische tekeningen, machineconstructies, inwendige structuren, organische systemen, stedelijke patronen, biologische celstructuren of een groeisel dat slechts een uitsnede lijkt van weefsel waarbij het begin en het eind zijn overwoekerd door opeenvolgende lagen. Het geheel eigen universum doet ondanks het geschapen landschap van stedelijke motieven, desolaat aan. Er is geen spoor van leven en toch is het een menselijke wereld.

Locatie: Brink 21
om de hoek naast café de Hip


Tessa Langeveld - The House That I Built

Tessa Langeveld is in 2020 afgestudeerd aan de AKI in Enschede. Zij werkt voornamelijk met computer gerenderde animaties, waaruit ruimtelijke installaties ontstaan en een overlap tussen de fysieke en digitale wereld plaatsvindt

In de video-installatie ‘The House That I Built’ toont zij de wereld van een onzichtbaar meisje dat communiceert via objecten in een miniatuurhuis. De titel is ontleend aan het cumulatieve rijmpje ‘The House That Jack Built’. Het meisje in het huis stelt zich een volwassen versie van zichzelf voor, (nog) niet wetende dat de volwassen Tessa de video die je gaat zien, aan het maken is. Hiermee speelt Langeveld met het concept van simulacra, het Zelf en de subjectieve waarneming.

Locatie: Walstraat 45,
steeg bij Roemar Koffiebranderij


Lotte Manders - onze buiken kruipen over elkaar


Lotte Manders is filmmaker en animator. In haar werk onderzoekt ze hoe het zou zijn om een ander te zijn dan jezelf. Ze daagt onze vooroordelen over  niet-mensen uit, door verschillende aspecten van de ‘ander’ te belichamen en onderzoeken.

In dit werk ‘Onze buiken kruipen over elkaar’ onderzoekt ze hoe het eruit zou zien als een mens zou transformeren in een slak.

De slak is een dier waar Lotte Manders naar opkijkt. Ze bewondert de slak om diens flexibiliteit, genderloosheid en het eindeloos groeiende spiraalvormige slakkenhuis. Dit is waarom ze verlangt naar een staat van transformatie van mens naar slak. Ze wordt zich bewust van haar menselijkheid en de grenzen daarvan terwijl ze geïnspireerd blijft door de bewegingen en het huisje van de slak.

Locatie: Broederenstraat 3
Boven Siebel


Bastian Benjamin - Glistening

Producer en allround creatieveling Bastiaan van Vuuren (Bastian Benjamin) heeft in samenwerking met filmmaker Youk Brussel en danseres Rosalie van Wamel een video gecreëerd waarin muziek en dans centraal staan. Bastiaans video’s ontstaan rondom zijn muzikale werken. Een eerder uitgebrachte clip is bijvoorbeeld ‘Concrete’; een museum waarin de standbeelden tot leven komen.

Het idee voor ‘Glistening’ was om een video te creëren die sterk is in zijn eenvoud en waarin elk detail van belang is. “Een nieuwe dag breekt aan, en de wereld om ons heen biedt niet meer dezelfde stabiliteit als voorheen. Daarbuiten, diep onder water ligt onze potentie.”


Locatie: Bagijnenstraat 2

 

Ischa den Blanken - Voyager

Ischa den Blanken is maker, schrijver, spreker en filosoof. In zijn werk put hij uit de kracht van taal om ons denken te activeren, maar loopt hij ook regelmatig tegen haar grens aan. Daarom maakt hij structureel gebruik van muziek; bij uitstek de kunstvorm die voorbij het cognitieve aspect van de taal direct aanspraak maakt op het gevoel.

In 1990 maakt ruimtesonde Voyager 1 op recordafstand van de aarde de foto die later bekend zal komen te staan als 'The Pale Blue Dot'. Op die foto is de aarde te zien als een minuscuul bleek stipje in een verder overweldigend zwart. Ischa den Blanken onderzoekt zijn verhouding tot het Grootse. Hij probeert woorden en beelden te geven aan het gevoel van nietigheid, de stuurloosheid waarmee we door zowel het heelal als het leven zweven. 'Voyager' verkent de paradoxale verbinding die we kunnen voelen tot het onmetelijke en de troost die we kunnen putten uit metafysische onzekerheid. Ischa wordt hierin ondersteunt door violist en componist Pablo Kleinsmann, de animaties zijn van Mans Weghorst.

Op vrijdagavond om 20.00 uur en 21.00 uur is er een live-performance van Ischa den Blanken en Pablo Kleinsmann.  De animaties van Mans Weghorst zijn de gehele Weerlicht-periode te zien.

Bibliotheek Deventer,
Stromarkt 18

Lisa Reilink - Lustro

Lisa Reilink is afgelopen jaar afgestudeerd aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle en is zoals ze het zelf noemt: een fonkelnieuwe professionele animator. Haar afstudeerfilm ‘Lustro’ gaat over onzekerheid: een gevoel dat niet zomaar verdwijnt, maar toch altijd wordt weggestopt. Als je worstelt met onzekerheid hoef je jezelf niet te forceren om van je lichaam te houden. Neem een warm bad, verwen jezelf, en geniet van de dingen die je dankzij je lichaam kan beleven.

Papenstraat 2a,
tegenover New Bangkok

 

Jeroen Diepenmaat - Stond

In zijn beeldende werk laat Jeroen Diepenmaat een grote voorliefde voor geluid zien. Hij zoekt naar overlap van beeld en geluid in tekeningen, installaties en beelden. Daarnaast maakt hij muziek die meestal een conceptuele grondslag heeft. Multiples en afgeleiden van zijn werk worden ook in oplage uitgebracht, oa bij Escrec en Hellend Vlak.

Er staan zes kistjes opgesteld, ogenschijnlijk achtergelaten door iemand die ze een goede  plek gunt. De kistjes hebben een zonnepaneel. Zodra ze licht vangen begin ze te zingen, tikken, suizen. Ze komen tot leven. De lichtsterkte doet de klank veranderen. Voor Weerlicht wordt er gebruik gemaakt van andere lichtbronnen dan de zon, die ze normaal gesproken activeert. Bezoekers kunnen zelf zowel de positie van het licht als de kistjes bepalen en daarmee invloed uitoefenen op de compositie.

Jeroen Diepenmaat bouwde deze solar sounders naar een model van de Amerikaanse synthesizerbouwer Peter Blasser. Hij paste de schema’s aan en zorgde voor extra opties in klank en timbre, waarbij er gelet is op onderlinge samenhang en compositie.


EICAS,
Nieuwe Markt 23


Open Plek
Op deze plek is het educatieproject van Studio Z te zien met animaties van leerlingen.

Grote Overstraat 68,
Om de hoek bij café De Waagschaal


Daarnaast kun je in de korte Assenstraat filmpjes zien die door Deventenaren zelf zijn ingezonden.

Korte Assenstaat 6

Safe Home in samenwerking met Heleen Simons, Joke van Vliet en Alwin Wubben - Een Jaar Met Dertien Maanden

Harry Otten en Esther Sprikkelman maken albums als Safe HomeEen Jaar Met Dertien Maanden is hun derde plaat maar de eerste plaat met Nederlandstalige teksten. Ze zijn het erover eens dat de plaat klinkt zoals Tarkovsky’s  Zerkalo oogt: “kil en korrelig”, zegt Harry, “vloeibaar en verlokkelijk als ochtendmist”, zegt EstherDe plaat doet haar denken aan “een door waterdruppels aangetast filmpje bij dat ‘Dead Che’ nummer van The United States of America”. Harry beweert dat het album over bosgeesten en verlies gaat en over misplaatste dapperheid. Esther haalt haar schouders op en mompelt iets over aliens. De kunstenaars Heleen Simons, Alwin Wubben en Joke van Vliet hebben op verzoek van de band video’s bij een aantal nummers gemaakt te zien in de kelder van De Drie Haringen. 

Locatie: De drie haringen
Brink 53, achter de Waag

 

Nevenactiviteiten bij Weerlicht

Roos van Haaften - no. 129 heavy frost

Roos van Haaften werkt met wat zich aandient: van objecten die ze vindt op straat, tot beelden die zij tegenkomt in de krant. Ze haalt bouwafval, glas en spiegels uit hun functie en plaatst ze samen met de gevonden objecten en beelden in een nieuwe omgeving. Aangelicht door theaterlampen projecteert zij deze nieuwe ‘landschappen’ als vluchtige lichtbeelden in de ruimte. Lees meer > 

Havenplein 20 – Kunstenlab
Te zien t/m 6 november
Kunstenlab is tijdens Weerlicht open op:
donderdag van 13 tot 17 uur
vrijdag van 13 tot 17 uur en van 18 tot 22 uur
zaterdag van 13 tot 20 uur en 
zondag van 13 tot 17 uur

Othilia Verdurmen

Othilia Verdurmen toont in Kunsthalte een projectie van een tijdloze oneindige wereld, een innerlijk landschap dat zich niet laat begrenzen. Door het geraamte van een Stonehenge achtige constructie komt vanuit de diepte een lichtgevend en veelkleurig landschap tot leven. Het strekt zich uit over de bodem en de achterwand van de kubus. De film wordt begeleid door het geluid van de zee en in de verte hoor je de sirenen mee met een zachte lokroep van Amor. Lees meer > 

Stationsplein - Kunsthalte
Te zien t/m 9 november

 

Teodora Ionescu

Van Teodora Ionescu is ook een tentoonstelling van cut-outs van papier te zien bij MIMIK. Het is een poëtische visie op de natuur die een ruimte binnendringt, groeit en zich aanpast en een vervolg op de installatie ‘Er groeien wortels uit mijn muren’.

Achter de Muren Vispoort 8 -10 - MIMIK
vanaf 4 november

 


Samenwerking
Dit project is een coproductie van Brut en Kunstenlab in samenwerking met MIMIK, de Perifeer, Nachtexpo, Burgerweeshuis, Eicas en Studio Z. 

Weerlicht is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Wesselings - van Breemen en Jeannette Hollaarfonds. 

Weerlicht

3 november 2022 t/m 6 november 2022
18.00 tot 22.00 uur
Binnenstad Deventer