Alle activiteiten rond de viering van het 100-jarig bestaan van het Deventer treinstation zijn uitgesteld naar het najaar i.v.m. de maatregelen rond het Coronavirus. 

Kunstenlab heeft kunstenaar Rudy Simon uitgenodigd in het kader van de viering van het 100 jarige bestaan van het Deventer treinstation zowel bestaand werk als nieuw te tonen. Simon maakt maquette-achtige en bewegende installaties. De kunstenaar werkt met kleine stukken restmateriaal en vaak ook gevonden objecten. 

Spoor zoeken - spelen op schaal
Voor de viering van het 100 jarig treinstation maakt Rudy Simon in 5 etalages kleine maquette-achtige werelden; een soort kijkdoosachtige mini-werelden met prachtige details en gedeeltelijk interactief. De etalages vormen een route die het station met de modelspoortentoonstelling in de Lebuïnuskerk verbind. Een speciale kijkwijzer geeft de bezoeker alle informatie over de kunstwerken. Het kunstproject verwijst naar de tentoonstelling in de Lebuïnuskerk met het thema ‘Stations van Nederland’. Hier zullen een groot aantal stations op schaal door leden van de Nederlandse Modelspoor Federatie tentoongesteld worden.

Spoorweg
Op het station in Deventer in de voormalige restauratie worden twee schermen opgehangen waar de korte film ‘Spoorweg’ te zien is van Rudy Simon. Hij heeft een film gemaakt waarin hij je á la ‘Rail Away’ per spoor meeneemt door zijn kunstwerk Maquete 3.0. Hierbij is de voice-over ingesproken door de originele spreker van het ‘Rail Away’ programma. De toeschouwer gaat in dit werk als het ware mee op reis door dit glooiende landschap en kijkt onder meer binnen in het mini-atelier van de kunstenaar. De reiziger kan op perron 3 en perron 4 kijken naar de film terwijl hij/zij op zijn/haar eigen aankomende trein wacht. Doormiddel van kleine speakers zal ook de voice-over te horen zijn.

Maquette 3.0
Daarnaast is in de bibliotheek Deventer de 'Maquette 3.0' te zien. Rudy Simon begon in 2011 aan dit kunstwerk als een set voor een animatiefilm. Hij bouwde een straatje, een berg, een spoorlijn, hij voegde verlichting toe en hield niet meer op. Hij bleef maar timmeren, plakken, schuren. Monnikenwerk, jarenlang. Zijn miniwereld is inmiddels vier meter lang en meer dan twee meter breed. De inspiratie hiervoor haalde hij onder meer uit de modelspoorwereld. De grote maquette die in de bibliotheek te zien zal zijn vormt de basis voor het videowerk op het station.

In 2019 waren de 'Maquette 3.0 en de korte film 'Spoorweg' in het Kunstenlab te zien in de duotentoonstelling NEW WOR(L)DS - souvenirs - van Rudy Simon en Jannes Burkner. 

De viering van 100 Jaar Station Deventer wordt georganiseerd door: de Nederlandse Spoorwegen (NS), Keolis (Syntus), Stichting Industrieel Erfgoed (SIED), Modelspoorclub Deventer (MSCD), de Nederlandse Modelspoor Federatie (NMF), Rondeel Deventer, de Bibliotheek Deventer, Kunstenlab, Speelgoedmuseum Deventer, Stadscampus en Deventer Marketing (VVV Deventer).

Voor het gehele activiteitenprogramma kijk op de facebookpagina van 100 jaar station Deventer. 

Spoor zoeken - spelen op schaal

24 april 2020 t/m 10 mei 2020
Op locatie

 

Bezoek het facebook event: