Op 3 november organiseert De Perifeer het mini festival Perifest in samenwerking met Kunstenlab. De Perifeer is een platform voor muziek, kunst, performance en experiment en sluit om die reden prachtig aan bij onze tentoonstelling Instruments Make Play. De volgende artiesten treden op tijdens het festival in De perifeer en het Kunstenlab Podium:

Michel Banabila
Componist, producer en geluidskunstaar Michel Banabila brengt muziek uit sinds 1983, heeft de scores voor talloze films, documentaires, videokunst, theaterstukken en choreografieën geproduceerd en werkte samen met een lange, indrukwekkende lijst artiesten. Banabila mengt verschillende disciplines en muziekstijlen, en gebruikt elementen en invloeden uit jazz, elektronische muziek, klassiek en wereldmuziek. Zijn muziek is hierdoor vaak moeilijk te categoriseren, maar voor zijn optreden op PERIFEST richt hij zich met name op experimentele ambient en electronische improvisatie.

Kasper van Hoek
Kasper van Hoek is geluidskunstenaar, schrijver en boekhouder. Bij PERIFEST presenteert hij ‘Geen Sinecure’, zijn nieuwe boek. Het is een liefdevol cynisch boek dat gaat over ergernissen, de liefde en opvallende gebeurtenissen. Er komen mensen in voor, en meeuwen en katten. Ook druiven, augurken en bier. Goocheltrucs, álles! In zijn teksten doet hij een poging om met scherpe observaties, humor en onverwachte invalshoeken greep te krijgen op het dagelijks leven.

Spoelstra
Spoelstra is een ‘avant-garde-noise-math-rock-electro-muzikant’. Zelf omschrijft hij zijn muziek als een extreme manier van songwriting. Zijn songs steken complex in elkaar en zijn albums zijn thematisch van aard. In zijn optreden bij PERIFEST staat zijn album ‘West Side Story Winner Of Ten Academy Awards’ centraal; zijn eigen alternatieve kijk op de soundtrack van West Side Story. Van de originelen laat hij geen spaan heel en hij brengt met gitaar en allerhande elektronica geheel eigen versies. Dat levert een onnavolgbaar, weergaloos album op, waar het genre- en grenzeloos genieten is van geniale invallen.

Vinkepeezer + Jeroen Diepenmaat
Vinkepeezer (aka Ivo Bol) componeert en treedt op met gevonden geluiden en fragmenten van oude lp’s, die hij bewerkt met samplers, hersengolven, lichtsensoren en planten. Op zijn ‘Ode aan Latijs Amerika’ LP interpreteert Vinkepeezer een unieke collectie Latijns-Amerikaanse 78 toerenplaten. De 78 toerenplaten zijn in de jaren 50-60 verzameld door Lucas de Ruyter van Steveninck, die als gezagsvoerder bij KLM vaak naar Latijns-Amerika reisde. Op zijn reizen kocht hij grammofoonplaten en fotografeerde hij de mensen die hij tegenkwam. Kunstenaar Pieter Bijwaard, zijn schoonzoon, stelde een prachtig fotoboek samen dat bij deze LP hoort.

Bij de live optredens waarin Vinkepeezer deze plaat presenteert, nodigt hij steeds lokale geluidskunstenaars of muzikanten uit om ook iets te doen met de samples, de muziek uit de collectie of het medium LP. In Deventer is dit  Jeroen Diepenmaat; een beeldend kunstenaar, met een voorliefde voor geluid. Diepenmaat maakt divers werk, maar wel telkens met de volgende trefwoorden in het achterhoofd: poëtisch, subtiel, klein, aandacht, geluid, vinyl, traag, focus, tijd. 

Rinus van Alebeek (+ Petrichor en Staaltape)
De in Berlijn gevestigde Rinus van Alebeek is een gevierd lo-fi geluidsgoochelaar. Hij treedt op met verschillende cassettespelers en cassettebandjes met eigen opnamen en gevonden tapes. De voorbereiding voor zijn concert bestaat uit de keuze van de bandjes en de cassettespelers. Het optreden volgt live vervolgens een intuïtief pad, waarbij Van Alebeek meerdere bandjes tegelijkertijd afspeelt. Het eindresultaat heeft diepte en perspectief en overstijgt daarmee de vorm van een collage.

Rinus van Alebeek is samen met het in Berlijn gevestigde cassettelabel Staaltape en de Deventer uitgeverij Petrichor verantwoordelijk voor een serie uitgaven onder de naam ‘Kantoor’. Deze uitgaven handelen over gevonden geluid en gaan vergezeld van een cassette. Als alles meezit wordt de derde editie van ‘Kantoor’ tijdens PERIFEST gepresenteerd!

Matthias König aka Snackbar
Beeldend kunstenaar Matthias König bouwt aan zijn alter ego Snackbar, waarmee hij optreedt. Bovendien organiseert hij net als meneer De Perifeer concerten in zijn eigen atelierruimte in Den Haag. Veel kenmerken van zijn beeldend werk zijn ook duidelijk in zijn muziek terug te vinden; gedeconstrueerde folklore, elektronische beat- en space-exploraties, buitenaardse geluiden, gedichten… De optredens hebben een sterk beeldend aspect en zijn over het algemeen wild, dansbaar, aandoenlijk, aantrekkelijk, vervelend, meeslepend en treiterend tegelijk. Muziek die je doet grijnzen en je voorstellingsvermogen aanzet.

Op dit moment werkt Snackbar aan een LP als soundtrack voor een kunstenaarsboek. Deze gelimiteerde en zeer arbeidsintensieve uitgave -waarin het beeldende werk en de muziek van Matthias König worden verenigd-  wordt begin 2020 uitgebracht door het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. en het is waarschijnlijk dat we tijdens PERIFEST een voorproefje kunnen verwachten. 

Festival Perifest

3 november 2019
15:00 uur
13:00 uur
Kunstenlab Podium
€10,- voorverkoop (excl. maaltijd), € 15,- voorverkoop (incl. maaltijd), €15,- aan de deur (excl. maaltijd)