Zaterdag 19 maart vindt het mini-festival Perifest plaats. Het festival speelt zich af bij onze buren De Perifeer en bij het Kunstenlab. Bij Kunstenlab is onder andere een korte tentoonstelling (16 t/m 20 maart) van Lydia Wiering te zien waarin zij haar project en boek ‘A6 murals worldwide’ over haar muurschilderingen presenteert. Lydia Wierenga is aanwezig tijdens het festival en is haar boek ‘A6 murals worldwide’ gesigneerd verkrijgbaar. Daarnaast staat er in de podiumruimte een aantal bijzondere premières, projecten en optredens op het programma met de Amygdala sonates, Able Noise, Ibelisse Guardia Ferragutti, the Unsung Dream en Underbelly. 

Tickets
Tickets voor het festival kun je hier bestellen (€ 18,-) of aan de deur (€ 20,-). De tentoonstelling 'A6 murals worldwide ' is gratis te bezoeken (behalve tijdens PERIFEST op 19 maart).  

 

Programma:

DE AMYGDALA SONATES (PREMIÈRE)

‘de Amygdala sonates’ bestaan uit acht sonates, elk gekoppeld aan een psychische stoornis. Componist Hansko Visser (Plan Kruutntoone, Asvogel in Orgelpark) benadert deze stoornissen als een eigenheid of strategie van een persoon om niet onder te gaan in de normaliteit van onze maatschappij. In deze strategieën zijn mensen hun uiterste zelf, maar kunnen ze ook vastlopen. De sonates worden ingebed in een grotere verhaallijn van muziek geschreven bij tekstfragmenten van Vsevolod Garsjin. Hierin komt de hoofdpersoon terecht in zowel een andere realiteit, als in een gekkenhuis in Rusland, in de roerige tweede helft van de 19e eeuw.

Componist Hansko Visser, danser Dennis Alexander Schmitz en pianist Reinier van Houdt zullen nauw samenwerken in het vormgeven van de compositie. Muziek en dans zijn zowel leidend als volgend. De sonates zijn voor piano, baritongitaar, percussie-idiofoon, gruis en een danser. Gruis staat hier voor field recordings en andere opgenomen en of gespeelde geluiden, geleverd door een selectie van muzikanten en kunstenaars (zoals Ivica Kosavic, Giorgio Alloatti or Giulia Deval). Tijdens een optreden wordt dit gruis live toegevoegd en bespeeld door de pianist. In de stukken die de verhaallijn ondersteunen speelt Bas Alblas (ook Plan Kruutntoone) bas en contrabas. Er wordt nog naar een hoboist mv gezocht!

De Amygdala sonates worden tijdens PERIFEST voor het eerst uitgevoerd.

ABLE NOISE
Alex en George’s experimentele baritongitaar- en drumduo Able Noise komt uit Den Haag en Athene. Door het gebruik van stemmen, tapes en alternatieve manieren om hun instrumenten te bespelen, creëren ze een minimale en visuele muzikale performance. In liveconcerten wordt hun muziek vooral gevormd door de lichamelijkheid van hun spel, de akoestische en esthetische eigenschappen van de ruimte en de dynamiek tussen henzelf en het publiek.

Vorig jaar speelde Able Noise o.a. op Rewire festival, maar moest hun concert in De Perifeer helaas gecanceld worden vanwege corona. Nu pakken ze je alsnog bij de strot tijdens PERIFEST.

IBELISSE GUARDIA FERRAGUTTI
Geboren in Bolivia, opgegroeid in Brazilië, studeerde Ibelisse Guardia Ferragutti achttien jaar lang klassieke piano en tien jaar hedendaagse dans voordat ze in 2006 afstudeerde aan de Theaterschool in Amsterdam. Sindsdien heeft ze verschillende projecten geïnitieerd en maakt(e) ze deel uit van een groot aantal samenwerkingen, waarin ze haar interdisciplinaire en vormveranderende kwaliteiten als performer, muzikant, zanger, componist, fysiek speler en maker integreert. De laatste 6 jaar heeft ze haar kunstwerken gewijd aan het snijvlak van postkolonialisme, ecologie en earth-based spirituele praktijken.

Veel van de uiteenlopende samenwerkingsprojecten waarbij Ibelisse is betrokken staan hoog op de verlanglijst bij De Perifeer (ze was al eens eerder in Deventer met The Paper Ensemble), maar tijdens PERIFEST komt ze solo met een optreden voor synth en stem.

REINIER VAN HOUDT
Pianist Reinier van Houdt is gefascineerd door zaken die niet in een conventionele partituur te noteren zijn: klankkleur, timing, ruimte, lichamelijkheid, geheugen, geluid, omgeving – de punten waar interpretatie, ervaring en improvisatie elkaar raken. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst en voerde oa. premières uit van werken van Robert Ashley, Alvin Curran, Maria de Alvear, Charlemagne Palestine, Francisco López, werkte samen met componisten als John Cage, Luc Ferrari, Alvin Lucier, Olivier Messiaen. Hij is een van de drijvende krachten achter het experimentele muziekgezelschap MAZE, een uitloper van het MAE/Maarten Altena Ensemble. Sinds 2012 speelt Reinier van Houdt in David Tibet’s Current 93.

Tijdens Perifest speelt hij mee in de Amygdala sonates, maar voert hij ook solo een stuk van Alvin Curran uit; ‘Inner Cities 9-11’. Curran componeerde het speciaal voor hem in New York, onderbroken door de aanslagen van 11 september. “The music in no way is meant to narrate those events. If anything it might contain some hint of the hopelessness of the contemporary arts and artists to confront tragedies of this proportion; and at the same time the need for artists to continue their own tragic/comic campaigns of hope and utopias which we all know are just around the corner.”

LYDIA WIERENGA
Lydia Wierenga presenteert haar project en boek ‘A6 murals worldwide’ in een korte tentoonstelling die van 16 t/m 20 maart te zien is in Kunstenlab.

Gedurende het jaar 2019 schilderde Lydia Wierenga zwarte muurschilderingen op A4 formaat de hoek om bij mensen thuis door heel Nederland. In 2020 zette ze dit project voort; via Instagram nodigde ze kunstenaars over de hele wereld uit om haar muurschildering in of op een hoek in hun eigen huis aan te brengen, maar nu op A6 formaat; het formaat van een ansichtkaart. Al deze muurschilderingen en de betreffende kunstenaars werden door Lydia samengebracht in een boek: A6 murals worldwide. Haar volgende stap was het starten van een fysieke kunstruimte: OFF HOOK. In augustus 2021 opende OFF HOOK haar deuren: een nieuw kunstenaarsinitiatief in Groningen voor hedendaagse kunst en tentoonstellingen.

Tijdens PERIFEST is Lydia Wierenga aanwezig en is haar boek ‘A6 murals worldwide’ gesigneerd verkrijgbaar.

THE UNSUNG DREAM (PREMIÈRE)
De uitgave ‘The Unsung Dream’ van Reinhold Bogaard is gebaseerd op een gevonden bandopname met populaire klassieke muziek. Van deze found footage is het gedeelte dat het meest opvalt afkomstig uit de tenorsolo ‘Du bist die Welt für mich’ van Richard Taubers operette ‘Der Singender Traum’.

De opgenomen band werd een paar meter verderop naar een tweede bandrecorder gestuurd, die de opname afspeelt en deze weer terugvoert naar de opname. Met iedere herhaling van deze feedback loop worden fouten en vervorming geaccentueerd. Uit meerdere opgenomen variaties zijn vijf tracks geselecteerd voor deze uitgave. Maar track twee werd bovendien gecombineerd en opnieuw gemixt met digitale videobeelden. Deze ‘Winterreise’ wordt tijdens Perifest voor het eerst op groot scherm getoond.

The Unsung Dream is uitgegeven als dubbelcassette in een oplage van 42 en op PERIFEST start de verkoop.

UNDERBELLY
Underbelly – de pop-upwinkel van Mariëtte Groot – brengt een prachtige gecureerde selectie platen, boeken, tijdschriften en instrumenten mee naar PERIFEST. Voor verzoeknummers uit haar online catalogus, mail even naar shop@underbelly.nu en Mariëtte neemt het gewoon voor je mee.

KINGS KAKI LIMA – MAALTIJD
Omdat het programma doorloopt tot in de avond wordt er door Kings Kaki Lima een heerlijke vegan maaltijd bereid; groente/tempeh saté (tempeh, knolselderie, wortel) met gado-gado, saté saus, rijst, frisse atjar, verse sambal en cassave chips. Deze maaltijd kost €12,50 als je in de online voorverkoop een ticket + maaltijd koopt. Ter plekke kost deze maaltijd €15,00 (zolang de voorraad strekt). Eet smakelijk! 

Perifest

19 maart 2022
15.00 uur
14:30 uur
Podiumruimte
Entree: €18 vvk / €20 deur / €30,50 incl. diner

 

 

Bezoek het facebook event: