Een kunstproject dat deze tijd markeert, vooruitkijkt en terugblikt 

Birthe Leemeijer is één van de deelnemende kunstenaars aan de uitgestelde IJsselbiënnale, die in de zomer van 2021 plaatsvindt. Op verzoek van Stichting IJsselbiënnale ontwikkelde ze voor dit tussenliggende jaar een speciaal project over de troost van het landschap: terwijl de wereld in razend tempo verandert, stroomt de rivier onverstoorbaar verder en het uitzicht blijft hetzelfde; of toch niet?

Ontmoetingen bij de wilg
Komende periode verzamelt Birthe Leemeijer in haar kunstproject een collectie wilgen langs de IJssel. Zij laat ons zien dat wilgen soms bijna als kunstwerken in hun omgeving staan, als landschappelijke ingrepen. Birthe Leemeijer zegt over de wilg:

‘Een wilg, een leven lang geknot, heeft een vorm die sterk doet denken aan het menselijk lichaam. Het afsnijden van zijn uitlopers om de zoveel jaar over een lange periode lijkt hem te doen barsten uit zijn voegen. Tientallen jaren van groei en snoei hebben hem een eigen karakter in de vorm van een getekende stam en schors gegeven. Samen met zijn soortgenoten wortelt hij in de IJsselvallei, een landschap dat net als hijzelf is gevormd in een samenspel tussen de mens en zijn omgeving. ‘

Leemeijer onderzoekt dit samenspel en organiseert een reeks ontmoetingen bij karakteristieke knotwilgen in het IJssellandschap. Verhalen, observaties en bespiegelingen over het landschap zijn het onderwerp van de gesprekken tussen steeds twee mensen met verschillende achtergronden. Hun observaties en bespiegelingen onder een wilg worden vastgelegd in een podcast

Birthe Leemeijer heeft fotograaf Natascha Libbert gevraagd de bijzondere eigenheid van de wilgen vast te leggen in haar foto's.

Tentoonstelling 
In het Kunstenlab is hun groeiende tentoonstelling te zien. Een monumentale foto van een wilg uit de verzameling van Natascha Libbert staat centraal in een verduisterde ruimte, waar ook de gesprekken van de ontmoetingen te horen zijn.

Op zondagmiddag 30 augustus om 16.00 uur wordt de tentoonstelling afgesloten met een feestelijke finissage. 


Meer weten over het project? Lees dan verder op de website van de IJsselbiënnale.


Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, provincie Overijssel, provincie Gelderland

Tentoonstelling Ontmoetingen bij de wilg

23 juli 2020 t/m 30 augustus 2020
Podiumruimte