Het afgelopen jaar vonden er onder de bezielende leiding van geluidskunstenaar Jeroen Diepenmaat vier geluidswandelingen plaats bij Keizersrande, een mooi gebied net buiten Deventer. Op diverse locaties ontstond er een compositie gebaseerd op geluiden van het landschap, opgevangen met twee richtmicrofoons. Elk seizoen mocht een klein groepje publiek mee op geluidsjacht. En na afloop van de wandeling kregen zij het geluid van het landschap direct op cd mee naar huis.

Deze cd’s worden nu in zeer beperkte oplage door Esc.rec. uitgegeven als 4 cd-box en zijn vanaf 21 juni ook verkrijgbaar voor liefhebbers die niet meewandelden. Maar dat is niet alles! Naast deze fysieke box wordt er tegelijkertijd een digitale compilatie uitgebracht met werk van een elftal artiesten die de opnamen van de geluidswandelingen hebben gebruikt als bronmateriaal.

Door de uiteenlopende bewerkingen van Francisco López, Machinefabriek, Les Horribles Travailleurs, Gluid, Michael Ridge, podL, Staplerfahrer, Teleferick, Vehikel, Nlus en BMB con. hebben de oorspronkelijke veldopnamen veel aan diepte en rijkdom gewonnen. Meer informatie over deze uitgave verschijnt binnenkort via escrec.com.

Om zowel de cd-box als de compilatie feestelijk te presenteren komen twee van de hierboven genoemde artiesten live optreden.

MACHINEFABRIEK
Rutger Zuydervelt werkt sinds 2004 onder zijn pseudoniem Machinefabriek, onder welke naam een enorme hoeveelheid aan albums verscheen. Hij werkt regelmatig samen met collega-muzikanten, zoals Dead Neanderthals (als DNMF), Peter Broderick, Dirk Serries, Aaron Martin, Michel Banabila, Anne Bakker en nog veel meer. Tevens maakt Zuydervelt regelmatig soundtracks voor films, dansvoorstellingen en andere kunstprojecten.

In De Perifeer zal Zuydervelt al improviserend zijn eigen elektronica combineren met de veldopnames van Jeroen Diepenmaat’s geluidswandelingen.

LES HORRIBLES TRAVAILLEURS
Les Horribles Travailleurs (Max Kuiper) werkt sinds 1982 met geluid. Denk hierbij aan audiocollages, muziek, soundpoetry, (interactieve) installaties, tentoonstellingen met combinaties van geluid en beeldend werk, live performances in combinatie met installaties en/of video, samenwerkingen en remixes. Max Kuiper is ook beeldend kunstenaar, organisator en uitgever van zwart magazine en Nuits et Noirs magazine.

In De Perifeer brengt Kuiper een live compositie van digitaal bewerkte veldopnamen van Jeroen Diepenmaat’s geluidswandelingen plus eigen materiaal op 5 analoge cassetterecorders.

Dit project is een samenwerking van Jeroen Diepenmaat, Kunstenlab, Esc.rec, Stichting Keizersrande en De Perifeer.

 

Machinefabriek/ Les Horribles Travailleurs

21 juni 2018
Op locatie