Samen met Archeologie Deventer organiseren we (in de lezingenreeks van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal) een presentatie over het archeologisch onderzoek naar het leprozenhuis St. Jurrien. Gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen presenteert de eerste resultaten van het archeologisch onderzoek en kunstenaar Lobke Meekes geeft een terugblik op haar project G464, een hoor- en voorstelling.

Resultaten archeologisch onderzoek
Bij het onderzoek kwamen sporen van verschillende gebouwen van het gasthuis aan licht en ook een klein deel van de bijbehorende begraafplaats. Opvallend was dat deze resten relatief diep in de bodem lagen. Rond 1600 is het terrein fors opgehoogd en werd een boerderij gebouwd waarvan eveneens resten zijn gevonden. De boerderij op zijn beurt werd vervangen door een landhuis waarvan de volledige plattegrond kon worden onderzocht. Tijdens het eerste deel van de avond komen deze verschillende fasen aan bod.

G464, Een hoor- en voorstelling
Terwijl de archeologen steeds dieper afdaalden in de aarde, realiseerde kunstenaar Lobke Meekes op ditzelfde perceel een hoor- en voorstelling: G464. G464 is een verhalenlandschap waar je als bezoeker dwaalt in verschillende tijdsdimensies en graaft in verschillende aardlagen. In deze hoor- en voorstelling werden bezoekers uitgenodigd deel te nemen en bepaalden zelf in welk perspectief en in elke volgorde de verschillende verhalen over deze bijzondere plek elkaar opvolgden.

Ook met de kinderen van Kindcentrum Rivierenwijk ging Lobke Meekes op zoek naar nieuwe verhalen over de locatie. Een selectie van deze verhalen komt vanavond ook aan bod. Bezoekers aan de lezing ontvangen de speciale kaart G464 waarop je de resultaten van het project kunt terugzien en horen.

Informatie
U bent donderdag 24 november a.s. van harte welkom bij Kunstenlab. De lezing begint om 20.00 uur en bestaat uit twee delen van elk 30 minuten met daartussen een pauze van ongeveer 15 minuten. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. 

Je kunt je hier aanmelden voor de lezing (aanmelden is verplicht). 

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal.

 

Lezing G464

24 november 2022
20.00 uur
19.30 uur
Grote Zaal
Gratis