Drie bijzondere locaties in het prachtige buitengebied van Deventer zijn de onderzoekslocatie en inspiratie voor nieuwe kunstwerken speciaal voor Kunst van Hier tot Ginder. De locaties zijn dit jaar 't Hemeltje in Bathmen, de kerk in Lettele en melkveebedrijf Lambers in Oxe. Kunstenlab heeft Fiona Lutjenhuis, Janneke Kornet, Bouke Groen uitgenodigd om speciaal voor deze locaties nieuw werk te maken. Daarnaast maken in het kader van talentontwikkeling vijf tweedejaars studenten van Aki ArtEZ speciaal voor de locatie Oxerhof een nieuw werk. Dit zijn: Annanya Dixit, Famke van der Horst, Emiel Tempelman, Sakamon Triboriruk en Anne Tromp.
Naast de kunstprogrammering is er theater en muziek op de kunstfietsroute bij onder meer Oxerhof, de geitenboerderij Deten en natuurlijk in Okkenbroek zelf. Een mooie fietstocht van ongeveer 27 kilometer (+/- 2 uur fietsen) verbindt alle locaties.
Hereijken
Het thema dit jaar is Hereijken, dat verwijst naar de veranderingen op het platteland met nieuwe functies als zorg, recreatie en nieuwe gewassen. Daarnaast verwijst het naar de gebruiken en rituelen uit het verleden zoals streekgerechten en de oude eiken op de boerenerven die vroeger werden aangeplant als natuurlijke bliksemafleider.
Janneke Kornet
Potagie, potage, potspijs, potmarge, ketelkost, soppe, brij, pap en moes. Eeuwenlang at men hoofdzakelijk gerechten die in 1 pan boven 1 vuur konden worden bereid. In dit licht is het ietwat aparte Sallandse streekgerecht kruudmoes heel logisch te plaatsen. Dit ‘typische streekgerecht’ lijkt een overblijfsel van onze historische normale dagelijkse eetcultuur. Voor Kunst van Hier tot Ginder doet Janneke Kornet onderzoek naar de historische context van kruudmoes en serveert ze naast haar bevindingen een hedendaagse vegetarische of vegan variant van dit streekgerecht.
Op het erf van Lamberts maakt Janneke Kornet ter plekke kruudmoes. Daarnaast is er een kruidentuintje waarin de diverse kruiden voor in de kruudmoes staan, zodat deze vers geoogst kunnen worden. Er staat een tafel met stoelen waar bezoekers kunnen gaan zitten om te proeven en in gesprek te gaan met de kunstenaar en elkaar. Er staan schalen met een lepeltje kruudmoes om te proeven, waarbij je zelf een zoute vegan topping kan kiezen. Ook kan men hier de historische informatie uit het onderzoek tot zich nemen. We verwachten dat veel bezoekers zelf of uit verhalen het gerecht kennen.
Bouke Groen
Op het prachtige landgoed ’t Hemeltje vind je in het bos van grote beukenbomen het werk ‘Doorgrond’ van Bouke Groen. Het groene dak geeft beschutting, her en der valt er zonlicht door en beschijnt het bladerdek op de bosbodem. Tussen de bomen zie je een aantal grote rode pinnen in de grond steken en als je de plek nadert, hoor je geluid. De pinnen staan in een raster. Het lijkt alsof hier iets gemeten of afgetast wordt. Je gaat ertussen staan en luistert naar geluidsgolven die in beweging zijn en continu langzaam veranderen.
Bouke Groen heeft zich voor dit werk laten inspireren door de archeologische onderzoek over het gebied. Deze hebben de basis gelegd voor dit kunstwerk, tezamen met zijn eigen fascinatie voor afstemmen en doorgronden. Het onderbewuste speelt altijd een rol in zijn werk, en dat past goed bij de archeologische onderzoeksmethoden om vast te stellen wat er zich onder de oppervlakte zich bevindt. ‘Doorgrond’ laat je nadenken over de omgeving en wat er zich onder de oppervlakte bevindt.
Fiona Lutjenhuis
Als centraal onderdeel van haar installatie in de kerk van Lettele maakt Fiona Lutjenhuis een altaarkleed. Dit kleed beschildert ze op een eenvoudige manier. Ze schildert dieren: zoals het Lam dat symbool staat voor Christus, maar ook de kippen die naast de kerk lopen. Op het altaar zelf plaatst ze broden.
Daarnaast beschildert Lutjenhuis tijdens het weekend van de kunstfietsroute katoenen en linnen doeken met portretten die geen gezicht laten zien. Je ziet alleen de omtrekken. De kunstenaar houdt de gelaatstrekken van de personen verborgen om zo de aandacht te vestigen op het geloof in plaats van de mens naar de voorgrond te trekken (te idealiseren of te verafgoden).
Bezoekers kunnen een portret laten maken door Fiona Lutjenhuis, ze doet dat op een kleed. Dit kleed wordt dan opgevouwen en op de kerkbanken gelegd. De portretten tonen dus alleen de omlijning van de bezoeker. Misschien plaatst ze een masker voor de gelaatstrekken of blijft het gewoon leeg. Van te voren legt ze al een aantal portretten in de banken, deze serie gaat ze dus tijdens het weekend aanvullen.
Oproep:
Tijdens Kunst van Hier tot Ginder zal Fiona Lutjenhuis op doeken portretten schilderen. Hiervoor zijn tafellakens/lakens/doeken nodig. Deze moeten een effen kleur hebben, minimaal 1 x 1,5 m zijn en van 100% katoen of linnen zijn of een mix van deze twee materialen. Een klein borduursel mag. Doeken kunnen van te voren worden ingeleverd bij de kerk in Lettele of bij Kunstenlab of worden afgegeven tijdens de fietsroute. De doeken met portretten blijven na afloop van de kunstfietsroute in bezit van de kunstenaar.
Algemene informatie
Deelname is € 7,- per persoon inclusief een bon voor een gratis kopje koffie of thee te besteden bij Ons Centrum in Okkenbroek. Voor kinderen t/m 16 jaar is deelname gratis. Festivalbandjes zijn op alle locaties te verkrijgen, pinnen kan alleen in Okkenbroek. Op andere locaties kan wel worden betaald via een qr-code.
Het festivalbandje is beide dagen geldig: dus neem de tijd per locatie en kom gewoon twee dagen fietsen!
Het startpunt van de route is dorpshuis Ons Centrum (Oerdijk 141, Okkenbroek). Maar je kunt ook op elk ander punt van de route starten. Dus dichter bij je woonplaats óf een station.
Vanuit Deventer is de dichtsbijzijnde startlocatie Oxerhof (Oxerhoflaan 4, Oxe). Je kunt ook met de trein naar station Holten gaan en vanaf locatie 't Hemeltje (Paalmansweg 9, Bathmen) starten. Dat is zo'n 20 minuten fietsen. Vanaf station Deventer Colmschate is het een kwartiertje fietsen naar Oxerhof. Op deze stations zijn (beperkt) OV-fietsen beschikbaar. In Holten zit naast het station ook fietsverhuur Jan Stam.
Op elke locatie kun je even rustig zitten op een bankje, wat (kleins) te eten of te drinken halen of even naar het toilet. Langs de gehele route staan bordjes die je kunt volgen en in het boekje staat een routekaart.
Het boekje met route is vanaf begin mei verkrijgbaar bij ondermeer de VVV en Kunstenlab.
Kinderfietsroute
Voor ouders, opa’s en oma’s en hun (klein)kinderen is er een verkorte route van ongeveer 16 kilometer mét extra opdrachten voor kinderen in het boekje en een kleine beloning. Voor kinderen t/m 16 jaar is deelname gratis. Ook deze route staat aangegeven.
Meer informatie, het theaterprogramma en alle locaties vind je op: kunstvanhiertotginder.nl
Kunst van Hier tot Ginder