Sytze Woudsma laat in Kunsthalte een nieuwe serie schilderijen zien. Hiermee is hij de laatste kunstenaar die exposeert in Kunshalte. Zijn werken zijn geïnspireerd op scenes die Sytze in Duitsland en Nieuw Zeeland op straat aantrof tussen 2019 en 2021. Door middel van analoge fotografie legde hij de schrijnende taferelen vast van daklozen mensen en het ruwe leven op straat, om deze beelden vervolgens als startpunt te nemen voor een serie schilderijen. Op deze manier geeft hij een groep mensen die vaak genegeerd worden weer een gezicht.

 

 

Met deze portretten uit Sytze twee kritiekpunten. Allereerst op de schilderscanon, waar traditioneel gezien voornamelijk de rijke welstand werd gedocumenteerd, zij die het zich konden permitteren. Daarnaast is hij kritisch over het ontbreken van een vangnet in onze samenleving en de manier waarop een groot deel van de mensen de confrontatie met daklozen zoveel mogelijk uit de weg gaat. Het esthetiseren van het lijden van de daklozen is voor de kunstenaar een manier om de blik van de toeschouwer toch te richten op datgene waar we het liefst van wegkijken.

Ieder mens heeft een ander beeld van de werkelijkheid. Sytze Woudsma speelt in zijn werk met deze subjectieve perceptie en maakt meerdere interpretaties van eenzelfde beeld door het op verschillende wijze te schilderen in zowel vorm en uitdrukking.

 

Feestelijke afsluiting Kunsthalte
Donderdag 2 februari om 17.00 uur
Op dit moment toont Sytze Woudsma in Kunsthalte een serie schilderijen die gaat over mensen die op straat leven. Daarom past deze locatie midden in de openbare ruimte zo goed; midden op het stationsplein van Deventer. De locatie was ook de grote kracht van Kunsthalte; ontzettend veel mensen hebben genoten van heel veel verschillende tentoonstellingen. Dat blijkt ook uit de enorme hoeveelheid enthousiaste reacties die we hebben gehad op dit project. Op donderdag 2 februari om 17.00 uur sluiten we de laatste Kunsthalte en hiermee een bijzondere project feestelijk af en kijken we graag samen met jullie en de exposanten terug op afgelopen jaar. Je bent van harte welkom!

 

Dienstregeling
In totaal exposereerden 12 kunstenaars tussen 7 maart 2022 en 1 februari 2023 in de Kunsthalte. Bekijk hier de tentoonstellingen.

Kunsthalte 12 | Sytze Woudsma

9 januari 2023 t/m 1 februari 2023
24/7
Stationsplein Deventer