Kunst van Hier tot Ginder is een bijzonder kunstproject. Locaties als een biologische melkveehouder, een biologische schapenhouder, een houtzagerij, Klooster Nieuw Sion en natuurlijk Okkenbroek en de ijsbaan zijn het decor voor speciaal gerealiseerde kunstwerken. Daarnaast is er een theater- en muziekprogrammering. Een fietstocht door het afwisselende Sallandse landschap verbindt deze locaties. Professioneel beeldend kunstenaars maken speciaal voor de locatie nieuw werk.

Praktische informatie:

Deelname 5,- p.p.
Kinderen t/m 16 jaar gratis 

Je krijgt een festivalbandje en kunt hiermee 2 dagen fietsen, alle kunstwerken bekijken en alle voorstellingen bijwonen. Ook ontvang je één consumptie gratis bij Café Nooit Gedacht.

Startpunt:
Café Nooit Gedacht – Eten & Drinken
Oerdijk 141
7435 PJ Okkenbroek

Je kunt kiezen uit de lange route: 32 kilometer of korte route (kinderroute) 17 kilometer. Maar je kunt op ieder willekeurig punt van de route starten. De fietsroute is geheel bewegwijzerd.

Download hier het programmaboekje van de Kunst van Hier tot Ginder.

De deelnemende kunstenaars zijn:

Melissa Cijntje
Yuka Kimura
Heidi Vestin
Sheena Bhagwandin
Kristen Oosthuizen
Elise Horning & Babet Kanis

Deze 7 studenten van de ArtEZ Enschede hebben onder begeleiding van hun docent (en kunstenaar) Marianne Lammersen in opdracht van Kunst van Hier tot Ginder werk gerealiseerd voor locatie ‘de Bosbaan’. Zij hebben zich door deze specifieke locatie laten inspireren en dat resulteert in kunstwerken die een link hebben met de eigen ‘roots’ van de kunstenaar tot kunstwerken die ingaan op bijvoorbeeld de klimaatverandering of het verlies van de functie van een ijsbaan in de zomer.

Theo van Delft
Theo van Delft grijpt terug naar zijn eerste werk in de openbare ruimte uit 1987. Dat was een brandende toren van ijs die door het vuur nauwelijks werd aangetast. Ditmaal zet hij geen vuur tegenover het ijs. Nu is hijzelf het tegenwicht. Letterlijk. Terwijl een groot blok ijs smelt zakt de kunstenaar langzaam naar de bodem; ‘Alleen als ik ballast overboord weet te gooien, blijf ik hangen. Kan ik voldoende laten vallen?

Tim Hoefnagels
Tim Hoefnagels toont een bestaand beeld dat perfect past bij het thema van de route én deze locatie: het beeld bestaat uit een statige sokkel, een tractor en een paard.  Een paard zoals je dat vaker bij standbeelden van helden ziet, maar dan zonder ruiter. Hier wordt geen specifiek persoon bewonderd, maar de kracht van vooruitgang in het algemeen.

Marcelle Hilgers
Marcelle Hilgers heeft in de aanloop naar de route toe samengewerkt met bewoners van Okkenbroek. Een weerslag van haar project WAT BINT, waarin aardappels en de levenscyclus daarvan de hoofdrol spelen, is te zien in een aardappelkelder op het erf van Lombok. WAT BINT gaat over groeien, ouder worden en nieuwe generaties.

Björn Zielman
Björn Zielman laat zich bezielen door de schapen en de schapenstal op de Biologische Schapenhouderij Lombok. Björn Zielman serveert een site-specific werk, waarbij je als toeschouwer haast letterlijk met je neus in de stront wordt gedrukt.

Bram Wouters
Bram Wouters maakt een installatie die refereert aan de geschiedenis van klooster Sion. Hij realiseert een eerbetoon aan de monniken, hun abdij en hun beeldtaal. Een hedendaags reliek voor dit stukje historische grond.

Sanja Medic
Sanja Medic benadert één van de stallen op de boerderij van Rick en Arjuna in Lettele als toneel. Met behulp van de groene lichtgevende schermen heeft ze een betoverende voorstelling gemaakt. Daarin komen de binnen- en buitenwereld bij elkaar, met het daglicht als de protagonist.

Anouk Mastenbroek
Anouk Mastenbroek gebruikt strobalen als bouwstenen en maakt gouden gangen die zich tijdelijk vestigen op het platteland. Daarmee biedt ze jou als bezoeker een ruimtelijke ervaring aan en bevraagt zij de relatie en ervaring tussen menselijke maat en het omringende landschap. www.anoukmastenbroek.nl

Matthijs Bosman
Matthijs Bosman nodigt je uit de klantenservice van de niet bestaande supermarkt te bezoeken: ‘Superland’. Stap af en om een boodschap brengen in plaats van halen! www.nederlandsuperland.nl

Peter Stel
Peter Stel presenteert onderweg een ruimtelijke gedachte. Hiermee probeert hij jou als deelnemer te verleiden tot een moment van reflectie.


De fietsroute komt tot stand in samenwerking met Stichting Kunst van Hier tot Ginder. Lees meer over dit jaarlijks terugkerend kunstevenement. 

Kunst van Hier tot Ginder

9 juni 2019 t/m 10 juni 2019
10.30 - 17.30 uur
Op locatie
€ 5,-

 

Bezoek het facebook event: