Shaza Omran (SY) en Anna Kudryashova (RU) presenteren tijdens Kelderfest het werk '275 Blocks' in de oefenkelder van het Burgerweeshuis. Ook is er een nieuw werk te zien van Carmen Molenaar in de kelder van de Drie Haringen. Dit werk is speciaal voor Kelderfest en deze kelder gemaakt. 


275 Blocks

'275 Blocks' is een installatie en performanceproject van Shaza Omran (SY) en Anna Kudryashova (RU). Het werk focust zich op het proces van het plaatsen van blokken op zo'n manier dat er een muurlandschap lijkt te ontstaan. De kunstenaars zien het bouwen van muren als een uiting van angst en macht, maar ook als manier om controle uit te oefenen over persoonlijke, sociale, culturele of politieke verdeeldheid. De kunstenaars gebruiken gipsblokken om de aandacht te vestigen op de handeling van bouwen, vernietigen en herbouwen. Dat proces zien zij als metafoor voor het psychologische proces van het reconstrueren van ons individuele 'zelf' aan de hand van de bouwblokken van de menselijke ervaring en onze verschillende culturele, sociale en politieke omgevingen.

Shaza Omran
Beeldend kunstenaar Shaza Omran is geboren in Syrië. Ze studeerde Fine Arts aan de Universiteit van Damascus, met als specialisatie schilderkunst. Haar onderzoekspraktijk wordt beïnvloed en gevormd door het grensoverschrijdende karakter van oorlogvoering. Ze onderzoekt de menselijke conditionering door middel van performance, schilderkunst en installaties. Momenteel volgt Omran een master bij Dutch Art Institute in Arnhem.

Anna Kudryashova
Beeldend kunstenaar Anna Kudryashova komt oorspronkelijk uit Rusland. Ze studeerde Fine Arts aan AKV St. Joost in Den Bosch. Haar werk bestaat voornamelijk uit video’s, installaties en performances. Zelf zegt ze over haar werk: "Often, my work deals with the border between presence and absence in reality, between body and thoughts, and the alienation that can take place between reality and the individual. The conversation between yourself and the world and yourself with yourself."


Carmen Molenaar

Beeldend kunstenaar Carmen Molenaar bevraagt met haar werk de relatie met onze omgeving en hoe we samen kunnen leven met de natuur; met onze niet menselijke buren. Carmen is op zoek naar verborgen, verdwenen of vergeten verhalen van de natuur en verdiept zich in de ecologie en geologie van haar omgeving. Bergen, rivieren en de bewegingen van de aarde spelen een grote rol in haar werk en ze ziet hen dan ook als partners tijdens het maken van haar werk. Carmen fotografeert, filmt en schrijft, maar werkt ook veel met natuurlijke materialen zoals rivierklei en lokale planten.

Speciaal voor Kelderfest maakt Carmen een werk voor de kelder van De Drie Haringen. Ze duikt in de historie van de plek, de verhalen van het water en vraagt zich af wat ze zou willen achterlaten voor de aardbewoner van de toekomst.

Overdag geeft Carmen Molenaar om 16 uur een workshop voor kinderen in De Drie Haringen die aansluit op het thema van haar werk. Hierin gaan ze samen aan de slag met IJsselklei om te fantaseren over archeologische vondsten voor de toekomst. Aanmelden hiervoor kan via de website van Kelderfest

Teodora Ionescu en Thanos Fotiadis
Partner De Perifeer programmeert tijdens Kelderfest de live performance van beeldend kunstenaar Teodora Ionescu en muzikant/componist Thanos Fotiadis. Teodora Ionescu maakte een groot formaat houtskooltekening bij de muziek van Thanos Fotiadis. Deze tekening is voor haar de ‘schets’ voor een performance op Kelderfest, waarin zij ter plekke op bijna rituele wijze een houtskooltekening maakt bij de livemuziek van Thanos Fotiadis.
De ‘schets’ is afgebeeld op de verpakking van de cassettes die (in zeer beperkte oplage) te koop zijn bij dit optreden!

Kelderfest
Kelderfest biedt een bijzonder en veelzijdig programma met muziek, kunst en erfgoed dat zich letterlijk onder onze voeten afspeelt. Geniet van optredens van nationaal en internationaal talent op locaties die normaal gesproken niet toegankelijk zijn en verken de geschiedenis van deze bijzondere plekken. Kelderfest is een educatieve en culturele ervaring die geschikt is voor alle leeftijden en wordt gerealiseerd in samenwerking met een veelvoud aan culturele organisaties uit Deventer.

Kelderfest wordt georganiseerd door BRUT, Burgerweeshuis en Deventer Verhaal in samenwerking met Bibliotheek Deventer, De Perifeer, dEVENTer, Deventer Schouwburg, EICAS, Kunstenlab en MIMIK en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en gemeente Deventer.

Meer informatie over Kelderfest

Kelderfest

24 februari 2024
bekijk het gehele programma op kelderfest.nl
nog niet bekend
Binnenstad Deventer
ondergronds gratis, bovengronds betaald