Op zaterdag 26 februari kun je weer genieten van muziek, theater, beeldende kunst tijdens 'Kelderfest'. Dit jaar gaat het iets anders en is het erfgoedfestival omgedoopt in ‘Kelderfest Ondersteboven’. Met het oog op ventilatie en ruimte zal het festival eenmalig muziek, kunst- en erfgoedliefhebbers bovengronds verwelkomen op historische locaties in de binnenstad van Deventer. Meer informatie over het programma vind je op kelderfest.nl

In deze editie zijn twee bijzondere installaties te zien van Anne ten Ham en Theo van Delft. Het werk van Anne ten Ham is te zien in de Roggestraat naast de Hip en het werk van Theo van Delft is te zien buiten bij de zij-ingang van de Bergkerk. 

 

'REFLECTION 1' van Anne ten Ham
Anne ten Ham toont het videowerk REFLECTION 1; een animatie van een installatie in het koor van het Dominicanenklooster in Zwolle. De installatie in de kerk is tegelijkertijd bescheiden en indrukwekkend, dit om de betekenis van het gebouw te respecteren en te concurreren met de overweldigende architectuur. De titel kan in dubbele zin worden opgevat. Enerzijds wordt er reflectie verbeeld en anderzijds wordt er tot reflectie uitgenodigd. Weerspiegeling roept in dit werk dus op tot bespiegeling.

Het werk van Anne ten Ham creëert momenten waarin de werkelijkheid zich niet aan de regels lijkt te houden en ons in verwondering brengt. In minimaal vormgegeven installaties wordt de aandacht naar onderwerpen geleid die even van plaats, functie of doel lijken te zijn afgedwaald. 

 

'Bron' van Theo van Delft
Theo van Delft laat bij de Bergkerk zijn werk 'Bron' zien; een dorpspomp gemaakt van ijs. IJs als materiaal om beelden mee te maken duikt af en toe op in het werk van Theo; ‘Het is een oerelement, maar ook heel vluchtig. Het verdwijnt onder je ogen. Het maakt vergankelijkheid tastbaar’.

Eerder in 2019 toonde Theo van Delft tijdens de kunstfietsroute Kunst van Hier tot GinderIJsbalans’. Een werk waarin hij zelf het tegenwicht vormde van het ijs. Letterlijk. Terwijl een groot blok ijs smolt zakte hij langzaam naar de bodem. Alleen als hij ballast overboord gooide, bleef hij hangen.

Een dorpspomp van zuiver ijs,
hij smelt onder je ogen weg.
De druppels vallen snel, het ijs verdwijnt traag.

Is het een vraag over natuurlijke hulpbronnen?
Is het een gedachte die is geprojecteerd in water?

Of is het een echo van een Zen kōan:
Als de pomp het water is?

 

 

 

 

 

 

 

Kelderfest Ondersteboven 2022

26 februari 2022
Binnenstad Deventer