Speciaal voor de Deventer Boekenweek, vanaf 23 maart tot en met 31 maart, laten de kunstenaars, Bjorn Zielman en Anet van de Elzen, twee kunstwerken zien geïnspireerd op 'Moeder de Vrouw', het thema van de Boekenweek.

Anet van de Elzen
Op zaterdag 23 maart vanaf 14.00 uur en ook tijdens de officiële opening van de Boekenweek, zal Anet van de Elzen een performance laten zien in de bibliotheek in Deventer. Moeder, de vrouw als aanleiding om een beeld te maken voert haar terug naar vroegere tijden, grote Brabantse gezinnen, armoede en veel kinderen te voeden. Het kale leven diende zich aan, we kennen het bijna niet meer. 

Bjorn Zielman
Bjorn Zielman heeft een videowerk gemaakt speciaal op het thema van de boekenweek. Het werk van Bjorn Zielman is te zien in de Openbare bibliotheek Deventer en De Hip van 23 maart t/m 31 maart. 

Voor de Deventer Boekenweek ontleedt hij als het ware het gedicht "de moeder, de vrouw" in twee soorten video’s die samenkomen in één postmodernistische film, waarbij berichtjes en likes je om de oren vliegen. Aan de ene kant zijn dat hysterische schurende beelden van extremen van vrouwelijkheid, zoals draq queens, de Kardashians, Barbie, stereotype masculiene vrouwbeelden etc.

Daartegenover plaatst de kunstenaar beelden van een vrouw in een leegte, in een wereld die doof is voor haar woorden en even onverschillig staat ten opzichte van haar hoop als van haar lijden, dit om de overbeladen betekenis van de term ‘vrouw’ te ontkrachten. In de film wordt het gedicht van Martinus Nijhoff beeldend en letterlijk ontleed en ontdaan van al zijn vooronderstellingen. Björn Zielman wil met dit videowerk ingesleten interpretaties doorbreken en vraagt de kijker zijn/haar eigen positie te bepalen!

Zielman studeerde in 2017 af aan de AKI ArtEZ en werkt op dit moment in het startersatelier in het Havenkwartier. Zijn werk is absurdistisch en hij maakt collages/assemblages van bestaand beeldmateriaal. Hij werkt op dit moment aan meerdere kunstprojecten en tentoonstellingen.

 

Deventer Boekenweek

23 maart 2019 t/m 31 maart 2019
Kijk voor de tijden en locaties elders op de pagina
Op locatie
Toegang gratis