Ter gelegenheid van de 400ste geboortedag van Gerard ter Borch is in de Stadsetalage de tentoonstelling ‘Magistraal’ te zien, met het meesterwerk De Magistraat als middelpunt. Ondertussen zijn de voorbereidingen in volle gang voor de viering van 1250 Deventer in 2018.

Dit vormt de aanleiding voor ‘De Nieuwe Magistraat’: een mooi moment in de tijd om het beroemde schilderij na ruim 400 jaar te voorzien van een waardige, hedendaagse nazaat. Het publiek kan stemmen op zijn favoriete schetsvoorstel en de winnende kunstenaar zal uiteindelijk de nieuwe Magistraat vervaardigen. Na een open oproep zijn de volgende kunstenaars geselecteerd: Viorica Cernica, Jeroen Diepenmaat, Patrick Mangnus en Jan Slijkhuis. Deze schetsvoorstellen zijn in de Stadsetalage te zien van 11 t/m 27 augustus. 

Jan Slijkhuis is werkzaam als schilder en monumentaal kunstenaar. Zo realiseerde hij onder andere een totaalontwerp voor de entreehal van Wolters Kluwer en gevelschilderingen voor een woningbouwcorporatie in Deventer. In zijn voorstel voor de nieuwe Magistraat presenteert hij een geschilderd doek, waarin hij speelt met het “schilderij in lijst”-principe. 

De repliek van Patrick Mangnus op de magistraat is een ruimtelijke uitwerking van het principe van een 3D-kaart die lijkt te bewegen. De positie van de toeschouwer is in het werk van wezenlijk belang en bepaalt of deze het totaalbeeld kan zien, of een enorme fragmentatie. Voor de schetsen is hij uitgegaan van bestaand beeldmateriaal.

Het uitgangspunt in de schets van Jeroen Diepenmaat zijn de geluiden van de stad. In meerdere geluidswerken vangt hij de verhouding tussen burgers en bestuurders, aangezien er niet één directe lijn is, maar meerdere die de verbinding tussen woonkamer en stadhuis maken. Door de klank van de naam Deventer te ontrafelen, door de geluiden van de stadsgrens in kaart te brengen, door de stemmen van Deventenaren te combineren tot één geheel, verbeeldt hij dit rijke scala in geluid.

Viorica Cernica gelooft dat de essentie van democratie niet ligt in de tientallen mensen die tijdelijk aan de macht zijn, maar in de mens erachter: de kiezer. In haar schets voor de nieuwe Magistraat heeft zij fotografie als middel gebruikt om deze gedachte inzichtelijk te maken. In haar fotoserie toont zij de diversiteit van de inwoners van Deventer. Want zij gelooft dat wij de nieuwe magistraat zijn. Ieder van ons.

De schetsvoorstellen voor de Nieuwe Magistraat worden na de presentatie in de Stadsetalage (11 t/m 27 augustus) nog getoond in de podiumruimte van Kunstenlab van 9 september t/m 8 oktober 2017. Dit is tegelijk met de nieuwe tentoonstelling in Kunstenlab. In de grote tentoonstellingsruimte laat Jonas Ohlsson een speciale mix zien tussen bestaand en hagelnieuw werk!