In 1667 voltooide Gerard ter Borch 'De Magistraat', waarop het stadsbestuur van Deventer in de raadszaal van het stadhuis staat afgebeeld. Zijn 400e geboortedag en de viering van 1250 jaar Deventer zijn de aanleiding om het beroemde schilderij van een hedendaagse nazaat te voorzien. Op donderdag 7 december a.s. maakt burgemeester Andries Heidema bekend welke kunstenaar deze opdracht wordt gegund.

Na een open oproep onder Deventer kunstenaars selecteerde de jury bestaande uit Andries Heidema (burgemeester gemeente Deventer), Garrelt Verhoeven (directeur Deventer Verhaal), Mieke Conijn (directeur Kunstenlab) en Arno Kramer (beeldend kunstenaar) afgelopen zomer vier kunstenaars. Viorica Cernica, Jeroen Diepenmaat, Patrick Mangnus en Jan Slijkhuis kregen de opdracht een schetsontwerp te maken voor het nieuwe werk. De vier voorstellen waren in het najaar voor het publiek te zien in de stadsetalage en in het Kunstenlab.

De jury heeft onlangs haar definitieve keuze gemaakt welke kunstenaar zijn/haar schetsontwerp mag uitvoeren. Burgemeester Andries Heidema zal deze keuze, in aanwezigheid van de vier kunstenaars – die zelf ook nog van niets weten – bekendmaken op het stadhuis in Deventer. Belangstellenden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

De vier genomineerde kunstenaars en hun voorstel
Jan Slijkhuis is werkzaam als schilder en monumentaal kunstenaar. Zo realiseerde hij onder andere een totaalontwerp voor de entreehal van Wolters Kluwer en gevelschilderingen voor een woningbouwcorporatie in Deventer. In zijn voorstel voor de nieuwe Magistraat presenteert hij een geschilderd doek, waarin hij speelt met het “schilderij in lijst”-principe.

De repliek van Patrick Mangnus op de magistraat is een ruimtelijke uitwerking van het principe van een 3D-kaart die lijkt te bewegen. De positie van de toeschouwer is in het werk van wezenlijk belang en bepaalt of deze het totaalbeeld kan zien, of een enorme fragmentatie. Voor de schetsen is hij uitgegaan van bestaand beeldmateriaal.

Het uitgangspunt in de schets van Jeroen Diepenmaat zijn de geluiden van de stad. In meerdere geluidswerken vangt hij de verhouding tussen burgers en bestuurders, aangezien er niet één directe lijn is, maar meerdere die de verbinding tussen woonkamer en stadhuis maken. Door de klank van de naam Deventer te ontrafelen, door de geluiden van de stadsgrens in kaart te brengen, door de stemmen van Deventenaren te combineren tot één geheel, verbeeldt hij dit rijke scala in geluid.

Viorica Cernica gelooft dat de essentie van democratie niet ligt in de tientallen mensen die tijdelijk aan de macht zijn, maar in de mens erachter: de kiezer. In haar schets voor de nieuwe Magistraat heeft zij fotografie als middel gebruikt om deze gedachte inzichtelijk te maken. In haar fotoserie toont zij de diversiteit van de inwoners van Deventer. Want zij gelooft dat wij de nieuwe magistraat zijn. Ieder van ons.

 

Bekendmaking kunstenaar Nieuwe Magistraat

7 december 2017
11.30 uur
Toegang gratis