In het kader van 'Overijssel viert 75 jaar vrijheid' presenteren Kunstenlab, De Nieuwe Oost pop en De Perifeer: Bang voor Kunst, een programma over kunst en politiek, (zelf)censuur en artistieke vrijheid. Dit programma stond in 2020 al op de planning, maar is vanwege corona in aangepaste vorm verplaatst naar 2021 en bestaat uit een tentoonstelling, een panelgesprek, twee lezingen, een optreden en 3 podcasts. 

Entartete kunst en entartete musik
Entartete Kunst is een Duitse term die in nazi-Duitsland (1933-1945) werd gebruikt om kunst aan te duiden die niet aan de eisen van het nationaalsocialistische regime voldeed. Het ging vooral om joodse en moderne kunst uit die tijd. Het betrof een campagne van de NSDAP om de Duitse kunstwereld onder haar controle brengen, zodat deze voor propagandistische doeleinden van de staat kon worden ingezet.

De term entartet werd ook voor muziekstromingen als jazz, atonale muziek, en alle muziek van joodse componisten gebruikt. Het begrip atonale muziek werd opgerekt. Niet alleen de echte atonale muziek was entartet, maar ook muziek zonder duidelijke toonsoort of moderne muziek. Jazz was verboden, evenals andere ‘obscene’ dansmuziek, muziek met ‘negerklanken en -ritmes’. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat ras bepaalde of muziek goed of niet goed was.

Complete programma Bang voor Kunst
24 april t/m 13 juni – Tentoonstelling Bang voor Kunst in Kunstenlab
19 mei – Panelgesprek Bang voor Hiphop in Burgerweeshuis
30 mei – Concert Kraftformer in Kunstenlab
13 juni – Lezing Jonas Staal in Kunstenlab

Er worden drie Bang voor Kunst podcasts gepubliceerd, in de periode van 5 april t/m 6 mei. Bekijk hieronder de eerste podcast: 

 

 


Deze tentoonstelling is één van de activiteiten in het programma Bang voor Kunst, wat zich afspeelt op verschillende locaties in Deventer. Bang voor Kunst wordt georganiseerd door De Perifeer, Kunstenlab en De Nieuwe Oost pop, in samenwerking met Burgerweeshuis.

Bang voor Kunst

24 april 2021 t/m 13 juni 2021
Podiumruimte