In de zomer van 2021 vindt de tweede editie van de IJsselbiënale plaats, een internationale kunstroute langs de IJssel. 26 kunstenaars uit binnen- en buitenland maken een ruimtelijk kunstwerk voor speciaal geselecteerde locaties in de IJsselvallei. Ze laten zich inspireren door het thema: de impact van klimaatverandering op ons landschap, met als titel TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID.

Deelnemende kunstenaars >>

Kunst peilt de klimaatverandering in de IJsselvallei 
Welke effecten heeft klimaatverandering hier op het landschap en zijn bewoners? Wat kan er gedaan worden om effecten kleiner te maken of te voorkomen?  Soms  zoomen kunstenaars in op een plek in de IJsselvallei anno nu of uit tot ver over de landsgrenzen.  Sommigen graven naar sporen  in het fysiek en ruimtelijk geheugen of schetsen een mogelijke  toekomst. Voor de ruim 20 deelnemende kunstenaars is de IJsselvallei werk- en onderzoeksgebied, atelier, muze en podium. 

Naast de internationale buitententoonstelling, biedt de IJsselbiënnale een breed gevarieerd activiteitenprogramma, gemaakt door tientallen cultuurmakers uit de regio.  

Rol Kunstenlab
Kunstenlab is nauw betrokken bij de IJsselbiënnale en houdt zich onder ander bezig met de selectie van de kunstenaars en de begeleiding van de kunstprojecten. 

Ontmoetingen bij de wilg
Gesprekken langs de IJssel - 1 monument 
Birthe Leemeijer - één van de deelnemende kunstenaars aan de uitgestelde IJsselbiënnale - ontwikkelde op verzoek van Stichting IJsselbiënnale een project dat deze bijzondere tijd markeert, terugblikt en vooruit kijkt. Birthe Leemeijer organiseert in de zomer van 2020 een reeks ontmoetingen bij karakteristieke knotwilgen in het IJssellandschap. De gesprekken die ontstaan zijn te beluisteren in een podcast. En Natascha Libbert legt in een serie foto's de identiteit van de wilg vast, die als stille getuige aanwezig is. Vanaf 20 juli exposeren Birthe Leemeijer en Natascha Libbert samen in Kunstenlab; Iedere dag wordt een beeld getoond van een wilg uit het beeldenarchief van Natascha Libbert en is een gesprek te beluisteren. In de dagelijkse afwisseling van de beelden en verhalen, groeit de tentoonstelling door de tijd verder. Meer informatie >>