In verband met de maatregelen rond het Coronavirus is de tentoonstelling verplaatst naar 31 oktober t/m 29 november 2020.

Kunstenlab tot en met 1 juni gesloten voor bezoekers. Meer info >

In de tentoonstelling staan de Intonarumori (lawaaimachines) centraal. Ze werden gebouwd in het begin van de 20e eeuw door Luigi Russolo, vernietigd tijdens WOII en naar aanleiding van onderzoek aan het begin van de 21e eeuw opnieuw gebouwd door geluidskunstenaar Wessel Westerveld.

De Intonarumori staan in de tentoonstelling symbool voor ‘entartete kunst’: kunst die door de nazi’s in de tweede wereldoorlog als ‘ontaard’ werd gezien en werd verboden. En deze vorm van censuur is een fenomeen dat we vandaag de dag nog steeds kennen. Door sommige politici en regimes wordt onbeschaamd en openlijk gebruik gemaakt van dezelfde technieken die nazi-Duitsland inzette voor het diskwalificeren van kunst.

In de tentoonstelling ‘Intonarumori’ besteden we ook aandacht aan deze actuele context én stellen we de vraag waarom men vanuit politieke overtuigingen in heden en verleden de kunst aan banden wil leggen. Waarom en voor wie kan kunst iets zijn om bang van te zijn? Wat betekent dat voor de relatie tussen vrijheid en kunst?

Lees verder >


Verdiepend programma
Op 19 april zal cultuurfilosoof John Heymans een verdiepende lezing geven over de historische achtergronden van de Intonarumori en verbanden leggen met de actualiteit. Een aantal van Wessel’s instrumenten worden daarna in een optreden gebruikt. Voor dit optreden gaat hij een samenwerking aan met Rick Boerman en Patrick Jonkman onder de naam Kraftformer. De bedoeling van deze samenwerking is om de muzikale eigenschappen van de Intonarumori meer naar de voorgrond te trekken.


Opening
De tentoonstelling wordt geopend op zondag 29 maart om 16.00 uur samen met de tentoonstellingen 'Dance with the Devil' en 'Love me tinder'


Deze tentoonstelling is één van de activiteiten in het Bang voor Kunst programma, wat zich afspeelt op verschillende locaties in Deventer. Bang voor Kunst wordt georganiseerd door De Perifeer, Kunstenlab en De Nieuwe Oost pop, in samenwerking met Burgerweeshuis.

Tentoonstelling Bang voor Kunst - Intonarumori

28 maart 2020 t/m 3 mei 2020
Podiumruimte

 

Bezoek het facebook event: