Tijdens Open Monumentendag staan er 4 kassen op de Brink naast de Waag. In één van de kassen worden archeologische vondsten gepresenteerd. In de andere 3 kassen realiseren kunstenaars, Floor Coolsma, Matthias König en Lobke Meekes, elk een tijdelijk kunstwerk.

Dit jaar is het thema Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor ontspanning en vermaak? Kunstenlab en Archeologie Deventer hebben bij het thema ‘plekken van plezier’ de invalshoek stadsmest gekozen. De stadsmest refereert aan het straatafval van o.a. de markten. Deze oude jaarmarkten zijn de huidige kermissen en festivals, de hedendaagse plekken van plezier. Na afloop van de markt werd de stadsmest verzameld en uitgereden op de weiden en akkers en omdat de stadsmest ook vele oude muntjes bevatte werd het ‘afval’ in latere tijden door mensen met een metaaldetector weer teruggevonden.

De Kunstenaars gebruiken de historische informatie en de hedendaagse context als uitgangspunt voor hun installatie in de kas. Het afval van de oude jaarmarkten staat centraal, maar met een link naar het nu. 

Het gehele programma van Open Monumentendag vindt u op www.openmonumentendag.nl


Stadsmest is een samenwerking van Archeologie Deventer met Kunstenlab. Mogelijk gemaakt door een bijdrage van provincie Overijssel en de gemeente Deventer. 

Stadsmest

14 september 2019 t/m 15 september 2019
zaterdag 14-9 van 10.00 – 17.00  en 21.00 – 23.00 en zondag 15-9 van 10.00 – 17.00
Op locatie
gratis