Een kunstproject dat deze tijd markeert, vooruitkijkt en terugblikt 

Birthe Leemeijer is één van de deelnemende kunstenaars aan de uitgestelde IJsselbiënnale, die in de zomer van 2021 plaatsvindt. Op verzoek van Stichting IJsselbiënnale ontwikkelde ze voor dit tussenliggende jaar een speciaal project over de troost van het landschap: terwijl de wereld in razend tempo verandert, stroomt de rivier onverstoorbaar verder en het uitzicht blijft hetzelfde; of toch niet?

Het project bestaat uit een aantal onderdelen: de basis wordt gevormd door een reeks ontmoetingen bij karakteristieke knotwilgen in het IJssellandschap. En fotograaf Natascha Libbert legt in een serie foto's de identiteit van de wilg vast, die als stille getuige aanwezig is. Een project dat deze tijd markeert, vooruitkijkt en terugblikt.

Birthe Leemeijer: ‘Een wilg, een leven lang geknot, heeft een vorm die sterk doet denken aan het menselijk lichaam. Het afsnijden van zijn uitlopers om de zoveel jaar over een lange periode lijkt hem te doen barsten uit zijn voegen. Tientallen jaren van groei en snoei hebben hem een eigen karakter in de vorm van een getekende stam en schors gegeven. Samen met zijn soortgenoten wortelt hij in de IJsselvallei, een landschap dat net als hijzelf is gevormd in een samenspel tussen de mens en zijn omgeving. ‘

Birthe Leemeijer onderzoekt dit samenspel en organiseert daarom een reeks ontmoetingen bij karakteristieke knotwilgen in het IJssellandschap. Verhalen, observaties en bespiegelingen over het landschap zijn het onderwerp van de gesprekken tussen steeds twee mensen met verschillende achtergronden. 

Birthe Leemeijer nodigde fotograaf Natascha Libbert uit om de wilgen, die als zwijgende derde bij het gesprek aanwezig zijn, vast te leggen en daarbij op zoek te gaan naar hun afzonderlijke karakteristieken.

Tentoonstelling 
In het Kunstenlab is hun groeiende tentoonstelling te zien. Een monumentale foto van een wilg uit de verzameling van Natascha Libbert staat centraal in een verduisterde ruimte, waar ook de gesprekken van de ontmoetingen te horen zijn.

Op zondagmiddag 30 augustus wordt de tentoonstelling afgesloten met een feestelijke finissage. 


Meer weten over het project? Lees dan verder op de website van de IJsselbiënnale.

Tentoonstelling Ontmoetingen bij de wilg

23 juli 2020 t/m 30 augustus 2020
Podiumruimte