Er zijn meer opties dan het verwijderen van een omstreden beeld of het plaatsen van een bordje daarbij. Dit overzicht van idee-schetsen laat zien welke heel verschillende mogelijkheden er zijn als je kunstenaars mee laat denken. Het is een overzicht van ingezonden idee-schetsen naar aanleiding van de oproep van Kunstenlab voor een ‘tegenbeeld’ voor het beeld van president Steyn aan de Stationsstraat in Deventer. 

Naar aanleiding van de oproep kwamen er 60 inzendingen binnen van 36 verschillende kunstenaars. Het overgrote deel daarvan zal te zien zijn in deze presentatie. Het is een beeldend onderzoek dat de dialoog aangaat en wellicht ook een nieuwe visie kan bieden. Hiermee willen wij ruimte geven voor een kritische blik op het verleden en de discussie rondom omstreden beelden niet uit de weg gaan maar juist een podium geven.

Deelnemende kunstenaars:
Corine Aalvanger
Bastiaan van den Berg
Willemijn Calis
Airco Caravan
Jeroen Diepenmaat
Esther Dolman
Maria van Ewijk
Bart Eysink Smeets
Barbara Jean Helmes
Domenique Himmelsbach de Vries
Jeanette Hoekstra
Maarten Janssen
Lawil Karama
Michael Klinkenberg
Renée Koldewijn
Steven Oost
Santiago Pinyol
Matthieu Reijnoudt
Straatkabouter
Rudy Simon
Helmut Smits
Tamara Stoffers
Edwin Stolk
Albert Westerhoff
Helmer Wieringa
Joep Zander
Björn Zielman 


Schetsontwerp
Uit 60 inzendingen zijn 3 kunstenaars - Jeroen Diepenmaat, Edwin Stolk en Lawil Karama - uitgenodigd hun idee-schets verder uit te werken. Uiteindelijk zal een van de drie schetsen gerealiseerd worden als tijdelijk tegenbeeld voor president Steyn bij het standbeeld zelf.


Boekenweek
Aanleiding voor deze oproep is de Deventer Boekenweek met het thema ‘tweestrijd’. Kunstenlab ziet tweestrijd in de manier waarop een dergelijk beeld tot discussie leidt: hoe ga je om met een beladen geschiedenis? Moeten we omstreden beelden verwijderen, of (met context) juist laten zien? En we zien ook een tweestrijd in de beelden: hoe verhoudt het tegenbeeld zich tot het bestaande beeld? 

Bekijk hier het hele programma van de Deventer Boekenweek


Omstreden standbeeld
Naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties en alle discussie rondom de voortdurende impact van kolonialisme, heeft ook het beeld van President Steyn aan de Stationsstraat in Deventer opnieuw tot ophef geleid. Dit beeld wordt, net als veel andere standbeelden, gezien als verheerlijking van de westerse onderdrukking.  

Het beeld is in augustus en september meerdere keren beklad met het woord ‘racist’. In de gemeenteraad is gedebatteerd over het plaatsen van een bordje met een ‘disclaimer’ waarmee wordt uitgelegd dat Steyn verantwoordelijk is geweest voor het in stand houden van Apartheid in Zuid-Afrika. Na inventarisatie bleek dat er twee omstreden beelden zijn in Deventer, en het beeld aan de Stationsstraat het enige standbeeld is dat in verband kan worden gebracht met het koloniale verleden van Nederland. Meer informatie over het standbeeld kun je vinden op de website van Buitenkunst. 


Kunstenaarsgesprek Tegenbeeld
Op donderdag 11 maart om 19.30 uur gaan drie kunstenaars, onder leiding van Mieke Conijn (directeur Kunstenlab) in gesprek over hun idee-schets en hun keuze hoe om te gaan met een omstreden beeld als president Steyn. 

De livestream vind je hier.

 

 

 

presentatie Tegenbeeld

9 maart 2021 t/m 21 maart 2021
Op locatie
gratis