BOOOST organiseert donderdag 31 januari een avond over 'De Grafic novel' in het Kunstenlab. De term 'graphic novel' wordt wel eens schamper gebezigd in de stripwereld – waarom immers zo’n pretentieus buitenlands woord voor iets wat gewoon “strip” is? In de praktijk associëren veel mensen het woord “strip” met Donald Duck of Dirk-Jan… alleen de kinderstrip dus. Terwijl er zoveel meer is binnen het genre: avonturenstrips, educatieve strips, literaire strip…

Onlangs verscheen 'Graphic Novels op de leeslijst' van Stripmaker des Vaderlands. Een gids die aantoont dat strips 'ook best literaire waarde hebben'. Een actueel onderwerp dus waarmee je prima een avond mee kunt vullen. BOOOST heeft voor deze avond twee sprekers uitgenodigd: Aimee de Jongh, animator, stripauteur en illustrator, Margreet de Heer (stripmaker des vaderlands) en Sigge Stegeman (stripuitgever onder de naam Soul food comics). De host van de avond is Hans Pols, tekstschrijver, vertaler en redacteur. 

Aimee de Jongh 
Haar serie Snippers stond van 2011 tot 2017 in dagblad Metro en het album 'De terugkeer van de wespendief' is vertaald uitgebracht in meerdere landen en verfilmd voor televisie. Daarnaast maakt ze animaties voor het televisieprogramma De Wereld Draait Door. In Europe’s Waiting Room (2017) schetst zij de situatie van vluchtelingen op Lesbos. Een unieke inkijk op het dagelijkse leven in een opvangkamp. Afgelopen jaar verscheen haar laatste graphic novel ‘Bloesems in de Herfst’ bij de Franse uitgeverij Dargaud.

Sigge Stegeman 
Soul food comics is een jonge uitgeverij van graphic novels die niet alleen stripliefhebbers aanspreken, maar iedereen die op zoek is naar een goed boek. Zij richten zich op actuele thema's en persoonlijke verhalen die de lezer weten te raken en laten zien dat een goed verhaal niet gebonden is aan een specifiek medium. Met titels als Supercrash, Irmina, La casa en Totem hebben ze in korte tijd een enthousiast publiek aan zich weten te binden.

Hans Pols is een ingewijde in de Nederlandse stripcultuur. Zo was hij tien jaar lang redacteur van Zozolala en is hij een vaste medewerker van Zone 5300 en de Boekenkrant. Hij heeft tientallen strips vertaald en bespreekt maandelijks interessante nieuwe stripboeken op  zijn blog. Hans was voorzitter van de BNS en is bestuurslid van de stichtingen aaStrips (@stripmaker des Vaderlands) en Debutantenfonds Beeldverhaal (SDB).

Margreet de Heer is de Stripmaker des Vaderlands. In het najaar van 2017 is zij gekozen om deze functie voor drie jaar te vervullen. Eén van haar speerpunten is het promoten van strips in het onderwijs. Om die reden heeft zij vorig jaar, met medewerking van Willard Mans en Bas Schuddebol, de gids 'Graphic novels voor de leeslijst' samengesteld.

Tijdens de BOOOST-avond kan je gratis een gids meenemen (zolang de voorraad strekt)

‘Graphic novels’ is een bijeenkomst van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers i.s.m. Kunstenlab Podium

 

BOOOST - Graphic Novel

31 januari 2019
19.30 uur
19.00 uur
Kunstenlab Podium
gratis